Bio

Trio Thuis bestaat uit Petra Griffioen (viool), Ida Weidner (altviool) en Michiel Weidner (cello), drie muziekprofessionals uit een gezin.

Onze kracht ligt in kleinschalige optredens; huisconcerten, muzikale buurtactiviteiten, samenzang en community art. We spelen onversterkt en kunnen programma's leveren op maat; veelzijdig, flexibel en mobiel.

Ons repertoire bestaat uit klassieke nummers, levensliederen, gevoelige en swingende volksmuziek, zigeunermuziek, pop- en jazzarrangementen en herkenbare meezingers.

Hoe het begon? Een crisis vraagt om creatieve oplossingen. In de eerste weken van de coronamaatregelen was het angstig stil op straat; geen contact, geen levendigheid. Behorend tot een gezin konden wij als trio gaan spelen op straat, canons en bekende liedjes. Eindelijk live muziek! Al snel verzamelden zich tientallen toehoorders. Jong en oud zingen uit volle borst mee, op veilige afstand van elkaar, op straat, vanuit open ramen en vanaf de balkons; Wat resoneerde dat mooi, niet alleen tussen de gevels op ons pleintje maar ook onder de mensen. Veilig op afstand zorgde het voor saamhorigheid en verbinding.

Dankzij ondersteuning van onze buurtstichting hebben we het informele project steeds groter en mooier kunnen maken en nieuwe arrangementen voor ons trio gemaakt. Het repertoire breidde zich uit van Bach op Goede Vrijdag tot Amsterdamse Krakers op Koningsdag en Turks op het Transvaalplein. Op 4 mei hebben we een stemmige herdenkingsbijeenkomst gehouden met tekst, muziek en zang.

Wie heeft er nu geen behoefte aan echte levende muziek? Hoe onvoorspelbaar de toekomst ook is, Trio Thuis speelt door en komt ook bij jou thuis!


Petra Griffioen is violist bij strijkorkest Amsterdam Sinfonietta, dat concerten geeft in binnen- en buitenland. Met een aantal Sinfoniettamusici geeft zij vorm aan de buitengewoon succesvolle jaarlijkse serie kleuterconcerten in het Concertgebouw. Daarnaast geeft zij vioolles en heeft het schoolorkest van het Hyperionlyceum Amsterdam onder haar hoede, waarvoor zij zelf muziek arrangeert.

Michiel Weidner is cellist bij Amsterdam Sinfonietta en bij Prisma Strijktrio. Hij is verbonden aan muzikantencollectief Splendor Amsterdam. Behalve cellist is Michiel als cimbalomspeler actief in binnen en buitenland bij alle toonaangevende symfonieorkesten als het Concertgebouworkest en het Radio Philharmonisch. Zijn repertoire is uitgebreid en divers en zijn motto is: muziek is grenzeloos.

Ida Weidner, dochter van Petra en Michiel, is altvioliste. Zij studeert aan het Conservatorium van Amsterdam en maakt deel uit van het Riciotti Ensemble, dat optreedt op alle denkbare en ondenkbare plekken ter wereld. Ze heeft een strijkkwartet, Kandinsky kwartet, waarmee ze onlangs doordrong tot de finale van het Prinses Christina Concours.


© Michiel Weidner 2020